Георги Славов
Георги Славов / Община Ямбол

Община Ямбол отлага временно инвестиционната си програма, предвидена да бъде финансирана чрез дългосрочен облигационен заем. Това стана ясно след днешната сесия на ОбС – Ямбол, на която по предложение на кмета Георги Славов бе прието решение действията по отпускане на заема да бъдат преустановени до конституирането на новия местен парламент след изборите.
Причина за това са продължаващите действия от страна на общински съветници от БСП и недоброжелателни граждани за осуетяване на процедурата по емитиране на дълга и неоснователните им спекулации по темата. Това са мотивите, изложени от кмета Георги Славов при внасянето на предложението и потвърдени от него по време на сесията. Той припомни, че процедурата за заема е протекла абсолютно законосъобразно. Доказва го фактът, че всички подадени жалби са отхвърлени от съда. „Единствената цел на тези жалби бе да се провали строителната програма на общината и инвестициите в общинската инфраструктура, за да може от това да се извлекат политически дивиденти“, категоричен бе кметът. По думите му, така в крайна сметка се нанася вреда не толкова на кмета, а на самите граждани, защото ги лишава от възможността да ползват подобренията в града.
Клеветническата кампания, все по-ожесточена с наближаването на местните избори, ясно показа координираните усилия на опозицията, един измислен „инициативен комитет“ и местни корпоративни медии. „Обективно няма законови пречки процедурата да бъде продължена и дългът да бъде изтеглен, още повече, че за част от обектите има проведени обществени поръчки и строителството може да започне веднага. За да бъдат обаче категорично опровергани лансираните спекулации, считам за свой морален дълг да предложа на ОбС да вземе решение за прекратяване на процедурата до конституирането на новия местен парламент“, заяви по време на заседанието Георги Славов.
Още в края на 2017 г. местният парламент прие решение за емитиране на дългосрочен общински дълг от 17 млн. лв. Целта на заема е финансиране на десетки инфраструктурни проекти, включително цялостна подмяна на уличното осветление в града, въвеждане на видео наблюдение, ремонти на главни пътни артерии и обособяване на велоалеи, благоустрояване на междублокови пространства, корекции на възлови кръстовища. Решението на съвета бе неколкократно обжалвано, но съдът отхвърли мотивите на противниците на дълга. В 2018 г. Общински съвет – Ямбол гласува повторно решение за заема, което обаче отново бе атакувано по същия начин от опозицията.
„Ако не беше това протакане, досега част от проектите щяха да са вече реализирани. Нека се знае кой е виновен да се стопира развитието на града. Сегашното отлагане на заема е мой морален избор, за да спрат лъжите и политическите заигравки с интересите на ямболлии“, категоричен бе кметът.
Предложението му бе подкрепено от 24-ма общински съветници, „против“ бяха седмината съветници от БСП – същите, които настояваха заемът.