/ Дарик Варна
„Няма опасност от воден режим в Бургас и Варна. Язовир „Камчия“, който захранва двата областни града с вода може да осигури водоснабдяване до края на годината“- Така официално днес пресслужбата на ВиК Бургас коментира вълната от публикации в социалните мрежи за „катастрофален спад“ на язовир „Камчия“, който захранва с питейна вода две от най-големите области Бургас и Варна.
„Язовирът умира. Погледнете, аз ходя на дъното му За последните шест месеца е спаднал 10 метра и продължава да спада“, пише в своя публикация във Фейсбук Костадин Костадинов, лидер на ПП „Възраждане“. "Чака ни воден режим", предупреждава той.

„В момента в язовира има 160 млн. куб. м вода, което на практика е над 65% от общия му обем, подчертават от ВиК. Водата от него отива за питейно – битови нужди и нивото на язовира се следи денонощно от водното дружество“, подчертават от ВиК-Бургас.

Напрежението се засилва на фона на поскъпването на цената на водата от 1 януари т.г. в 24 области в България . В Бургас от 1 януари т.г. един кубик вода вече струва 3.08 лв. Само в една област има поевтиняване- в Разград понижението е с 5% до 3.67 лв. за един кубик.