Танкерът „BADR” вече е в Бургас.
Танкерът „BADR” вече е в Бургас. / Снимки: Лалка Димитрова
Комисар Светлан Кичиков:
100298
Комисар Светлан Кичиков:
  • Комисар Светлан Кичиков:
Танкерът „BADR”, споровете около който въвлякоха страната ни в международен морски сканал и търговска война с Либия, беше върнат в Бургаския залив. Причината - корабът е с неизрядни документи и може да предизвика екозамърсяване в отговорната икономическата зона на Черно море, където престоява вече близо две седмици. Това съобщи на извънреден брифинг днес директорът на Морска администрация кап. Живко Петров .

Кап. Живко Петров
Кап. Живко Петров

Танкерът имал разрешение единствено за ремонт в турското пристанище Тузла, тъй като повече от година е бил на бургаския порт. При такава ситуация преди да отплава за където и да е, трябва да бъде основно прегледан и ремонтиран.

„Корабът няма валидни документи за нормална експолатация, беше му разрешен само еднократен преход до пристанище за ремонт,  с цел избягване на евентуално замърсяване. След като не е сертифициран и не са му проверени системите, следва да се очаква, че може да предизвика екологична катастрофа. Това даде основания за да издам разпореждане до корабособсвениците да бъде върнат обратно“, поясни кап. Петров.
Той отхвърли твърденията, че корабът се е опитал да мине Босфора. След смяната на собствеността му, корабът е стоял на 24 мили срещу Созопол, извън български териториални води, но в в отговорната икономическа зона.

комисар Светлан Кичиков
Комисар Светлан Кичиков

Шефът на Гранична полиция комисар Светлан Кичиков опроверга категорично думите на капината на кораба, за това че плавателния съд е „превзет на абордаж“ от представителите на българската фирма, която претендира за собственост. "Няма използване на физическа сила и помощни средства. За какво пиратство говорят... Гарантирам, че всички процедури по смяната на собстевността са спазени“, подчерта той. 

Чуйте още от комисар Светлан Кичиков в звуковия файл: