/ Дарик Бургас
Според пастор Точнев деня, в който Юда решава да предаде Исус за 30 сребърника, е подходящ да се замислим върху компромисите, които правим с ценностите си за пари
велика сряда
101400
велика сряда
  • велика сряда
На Велика сряда главните свещеници в Ерусалим взимат решение да заловят Исус Христос, а Юда избира да им го предаде. 

Велики вторник: Как използваме талантите си?

"Учудващо е. Юда е един от 12-те ученика. Той е слушал учението на Исус, виждал е чудесата, които извършва. Как става така, че парите го привличат и завладяват? 30 сребърника е цената, която Юда получава за да предаде Спасителя.

Някои изчисляват, че еквивалент на 30 сребърника са около 10 хиляди евро. Навремето с тези пари е можело да бъде купено магаре. Днес с тези пари може да бъде купен не много луксозен автомобил. Но едно е да имаш пари, а друго парите да те имат". Това коментира пред Дарик пастор Живко Тончев от християнска църква "Благовестие". 

Той цитира думите на цар Соломон: Който обича парите, никога няма да им се насити. "Самият Господ Исус Христос предупреждава да се пазим от сребролюбието, защото смисълът на нашия живот не е да придобиваме още и още материални блага.

Велики понеделник: За чистия храм на душата и добрите плодове на живота

Библията определя сребролюбието като идолопоклонство или когато парите станат твой Бог. Исус казва: Не можете да служите на двама господари едновременно - и на Мамона и на Господ. Ако следваш Бога, не можеш да служиш на парите", пояснява още проповедникът. 

Според него Велика сряда е подходящ ден, човек да се запита:

сграбчен ли е от сребролюбието, търси ли печалба на всяка цена и предава ли ценностите си, така както Юда предаде Спасителя. Ще замени ли съвестта си за лесни, но нечестни пари? 

"В Свещените писания е казано: Не се впримчвайте в сребролюбие, а се задоволявайте с това, което имате, защото сам Бог е казал: Няма да те оставя и няма да те забравя", призова п-р Тончев. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл: