/ netinfo
Вечерните училища в ЕС не се подценяват, уважават се
99647
Вечерните училища в ЕС не се подценяват, уважават се
  • Вечерните училища в ЕС не се подценяват, уважават се

За разлика от България, където Вечерното училище е силно подценявано, в Европа то се радва на престиж. Това коментира пред Дарик директорът на Вечерно училище в Бургас "Захари Стоянов" - Галина Златанова. 

Тя направи паралел с Франция, Германия и дори с Турция, където уважението към тази институция е свързана с възможността на хората да се обучават на всяка възраст, да роботят от млади, докато учат и това се стимулира, както от обществото, така и от държавата.

Златанова: Младите в Бургас учат и работят едновременно

Вечерното обаче трудно може да изпълнява различни проекти, както останалите гимназии. За сметка на това ръководстовто на ВСУ-то не изпуска възможност и за обогатяване на учебната дейност и за съвместна работа с колеги от други държави.

"В момента работим по проекта "Нов шанс" за обучение на роми от различни възрастови групи. С преподаватели от немския град Фулда имаме подписано споразумение за съвместна дейност.

Вече две години обменяме опит. Мога да твърдя, че много неща, които видяхме там ни послужиха като база и модел, който можем да приспособим към нашите условия.

Именно от тях получихме покана да се включим в проект по "Ерезъм +". Вече няколко години имаме прекрасни отношения и с колеги от вечерното училище в Одрин. Там се опитваме да участваме в проект по Траснгранично сътрудничество.

Включени сме в проекта на зам. областния управител проф. Турманова "Учение на възрастни през целия живот". Целта ни е за да обогатяваме базата и дори извънкласната дейност на учениците, да не пропускаме възможност за поректи", каза Галина Златанова. 

По думите й, разликата между Вечерните училища в България и Турция, е че там водеща роля има неприсъствена форма, която се компенсира от неделни училища.

В Германия пък вечерната форма на образование е много уважавана. "Имам наблюдения и от Франция, където съм живяла. Там има пълна равнопоставеност с другите училища", допълни директорът.

За авторитета на вечерните гимназии в Европа, за различията им с България и за проектите, по които работи ВСУ, чуйте в звуковия файл от Галина Златанова: