Кулинарна академия за професионалисти и любители отвори врати в Слънчев бряг.
Кулинарна академия за професионалисти и любители отвори врати в Слънчев бряг. / Снимки: Лалка Димитрова
Кулинарна академия за майсторски класове в модерната кухня отвори врати в Слънчев бряг. Училището за висш пилотаж в готварското изкуство е създадено по идея на Българската асоциация на пицарите. И събира в екип едни от най-добрите шеф готвачи у нас – Анатолий Колев, Валентин Иванов и Ивайло Диков. По-късно към тях ще се присъединят и още много лектори- изтъкнати майстори от България, шефове от Германия за суши например, кулинарен специалист от Франция. Те ще преподават тънкости в приготвянето на азиатска кухня, пици, паста и десерти.
 
Целта е подпомагане и обучаване на бранша за представянето на по-добър туристически продукт, конкурентен на този в Гърция, Турция и Италия.

Кулинарна академия Слънчев бряг

Първата демонстрация в Слънчев бряг премина при огромен интерес, не само от представители на бранша, но от любители. Светла Витева, майка на малко дете, бе дошла, за да научи повече за безглутеновите теста в приготвянето на пица: „Това е бича на 21 век. А детенцето ми страна от именно такъв проблем- тези непоносимости към глутени, към млечни продукти и така нататък. И ако те имат такъв ключ на мен лично ми е много интересно какъв е той и как можем да го използваме“, соподеля тя.

Освен че има пица без глутен, шеф Радостин Кирязов уточни, че много от безглутеновите продукти са дори по-вредни от тези с глутен. „Много безглутенови продукти са генномодифицирани и са пълни с въглехидрати и с добавки, които може да накара веществото което трябва да накара да се съедини структурата глутеннатализакогято няма глутен се добавят едни вещества които са вредни за нашия организъм.
 
Обучението по теория и практика стартира в началото на февруари с приготвянето на класическа пица. До края на месеца ще има и курс прясна паста, а през март – отново пица, преференциални курсове за екипи на заведения и туристически обекти.