/ БТА
Две седмица е продължила работата по изработката на иконата
Икона на "Св. Богоридица Елеуса", изработена от захарно тесто, показаха на изложба в Несебър. Автор на творението е един от най-известните захарни декоратори в Турция, познат и в България и по света - шеф Мария Озтюрк. Изложбата на захарни фигури от фондан "От Месамбрия до Несебър" показа майсторството на 23-ма арт декоратори.

БТА

Проектите от захар представиха обекти от археологическия и историческия музей, архитектурата и историята на града.

Захарната изложба се провежда за пета година и е шесто издание на колаборацията "Моята България" , създадена да популяризира захарното изкуство на български декоратори, живеещи по целия свят.

"Две седмица работих по изработката на иконата. Затрудни ме, че размерите са доста големи. Постарах се да я направя почти едно към едно с реалната, която е още по-голяма, но нямаше вариант как да я докарам от Истанбул до тук. Аз имам особен афинитет към иконографията, затова не се поколебах да избера именно икона да е моето представяне в Несебър, каза за БТА Мария Озтюрк, която е родом от Габрово, но от години живее в Истанбул.

БТА

Оригиналната икона на "Св. Бородица Елеуса" датира от 1342 година и понастоящем се намира в зала на музей "Старинен Несебър". Иконата носи името на манастира, в който първоначално е била поставена.

"Наричат го изкуство, защото макар използвайки захарно тесто и сладкарски бои, шедьоврите не отстъпват по нищо на творби направени с четка и бои", разказа пред БТА шеф Мария Озтюрк, която заедно с Черноморската асоциация за гастрономически и алтернативен туризъм организира изложбата. По думите й всички участници са от различни градове и с различни професии. "За някои от тях е хоби, за други като мен е професия, но по-голяма част от тях го правят с любов към захарното изкуство. Не бих казала, кой е най-трудният проект, всички са с различна степен на трудност. Трудни са дори и най-малките форми, защото се изисква изключителна прецизност", коментира още Мария Озтюрк.

На изложбата бяха показани захарни проекти на мелницата в Несебър, която се намира на входа на старата му част, несебърската църква "Христос Пантократор", захарна възстановка на характерната несебърска старинна къща, рибарска лодка, статуя на Езоп, напомняща за древната история на града, бронзова хидрия, крепостните стени на стария град, нарово дърво и други забележителности в града.

БТА

Беше показана и сладкарска версия на вятърна мелница върху сладолед на клечка, дело на Тонка Стоянова. 

БТА

Елисавета Никова от Силистра се представи със захарния проект "Превземането на крепост Месамбрия от хан Крум, 812 година". На изложението имаше захарен проект на друга много стара мелница, която в миналото е съществувала в северния бряг на несебърския полуостров до около трийсетте години на миналия век. Авторката е проучвала дни наред историята и конструкцията й от спомени и разкази. 

Изложението получи поздравителен адрес от Министъра на туризма Христо Проданов по случай провеждането на шестото издание на "Моята България".

БТА

БТА