компютър
компютър / ThinkStock/Getty Images

В Бургас ще се проведе тридневно събитие между 13 - 15 октомври за хора с интереси в областта на софтуерна разработка, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти. Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт, приложим към концепцията Smart City и да стартират неговото разработване.

Амбицията на организаторите е да стимулират прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения, за да продължат работа по проектите и след финала на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона - неделя, 15 октомври - участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими участници са екипи от най-малко двама души, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия хакатон. Задължително е поне един от екипа да има познания по програмиране, без значение нивото и опита в областта на софтуерните разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Фондът с награди е на стойност над 5 000 лв.

Критериите за оценка на приложенията са:

* Оценка на идеята.

* Дали приложението има работеща функционалност.

* Начин на изпълнение, качеството на програмния код и избрания подход.

* Потребителски интерфейс.

* Потенциал на приложението.

Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

Правила на хакатона:

Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написаният от тях код в рамките на хакатона - препоръчително е свободен лиценз.
Работата по проектите стартира с началото на хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди хакатона.Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден. Оценяват се потенциал и проблем, който решават. Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.
Хакатонът ще се проведе в залите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Ще има осигурен достъп до помещението до 21:00 ч. в петък и събота, напитки, интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

 

Форма за регистрация можете да намерите на адрес:

http://hackathon.chemguide.info/registration.html