Украйна иска изваждането на Ванеса
Украйна иска изваждането на Ванеса / netinfo
В Министерството на транспорта е получена официална нота от украинската страна, в която се посочва необходимостта кораба „Ванеса” спешно да бъде изваден.

В нотата Украйна иска да бъде информирана за сроковете, в които може да се извърши изваждането на „Ванеса”, тъй като се изказва опасение, че останките на кораба представляват опасност за корабоплаването и заплаха за замърсяване на околната среда.

Разследването на причините за потъването на кораба от Специализираното звено към Министерството на транспорта продължава. За да бъде определена точната техническа причина за потъването, в момента се урежда извършването на подводен оглед.

В отговор на запитване от ИА „Морска администрация”, от оператора на „Ванеса” - „Борд марин” ООД се заявява, че корабопритежателят преговаря със застрахователите относно финансирането на изваждането на кораба. От дружеството не могат да посочат конкретни срокове, но са изразили надежда, че могат да ползват правото си за изваждане в едногодишен срок, както е според украинското законодателство.