Търсят варианти за публично-частно партньорство за нов конгресен център в Слънчев бряг

Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС
Новият конгресен център в Слънчев бряг може да бъде изграден чрез публично-частно партньорство. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова минути преди началото на церемонията по откриване на летния сезон в най-големия ни курортен комплекс по Черноморието. По думите ѝ, към момента текат предварителните проучвания, уточняват се детайлите около идеята за конгресен център.
 
„По време на инвестиционния форум, който се проведе в края на май в Слънчев бряг успяхме да представим потенциала на България за инвестиции в туризма. Вече имаме заявен интерес за такива от няколко хотелски групи“, каза Ангелкова.
 
Относно процентните прогнози за ръстове или спадове в туризма, Ангелкова, коментира, че през тази година по-скоро очакваме нива като през 2018-та или задържане на спад от до 2% спад. „Много ще зависи от месец данните, които ще получим за юни. Основните пазари, от които имаме ръстове и тези ръстове компенсират спада, който имахме при ранните записвания в началото на годината, са Украйна, Великобритания, Полша и Чехия“, каза още Ангелкова.  
 
Това са предварителни анализи, уточни тя и увери, че по-ясна картина ще има в края на юли, когато данните бъдат обработени. Положителният тренд потвърждават цифрите за първите 4 месеца от началото на годината. Общият ръст от около 2%. „Имаме добър ръст на нощувките. Ръстът на приходите е 4,6%“, каза още Николина Ангелкова.