Творби на Феликс Каниц пристигат в Бургас
Творби на Феликс Каниц пристигат в Бургас / netinfo

Оригиналните творби на унгарския пътешественик, етнограф, археолог и художник Феликс Каниц ще бъдат изложени в бургаската галерия „Богориди” на 1 декември от 18.00 часа – съобщиха от Община Бургас. Експозицията, „България в образите на Феликс Каниц - акварели от научния архив на БАН”, представя 33 уникални акварели, рисувани по време на многобройните му гостувания в страната ни през периода 1860 – 1875 г.

Пастелните творби пресъздават тогавашния изглед на българските градове: София, Видин, Кулата, Никопол, Белоградчик, Свищов, Русе, Троян, Карлово, Сливен, Габрово, Търново, Троянския манастир, Женския манастир при Калофер и много други.

Творбите са дарени от племенника на Феликс Каниц на Българската академия на науките през 1936 г. и оттогава са част от интелектуалната собственост на Академията. Днес те се съхраняват в архива на БАН.

Художникът Феликс Каниц е роден в Будапеща през 1829 г. Първият му контакт с България е през 1860 г., когато той за първи път посещава страната ни.   Български учени твърдят, че той е най-големият познавач на средновековната българска култура. Каниц е бил близък на Георги Сава Раковски и подкрепя борбата за независимост на българската църква.

Експозицията от уникални акварели на Феликс Каниц може да бъде разгледана в Бургас до 16 декември.