Тръгна делото за трафик на рекордно количество хероин
Тръгна делото за трафик на рекордно количество хероин / netinfo

След 8 месеца разследване днес в Бургаския окръжен съд стартира процесът за трафик на рекордно количество хероин за над 1.3 млн лв. срещу 61- годишният Димитър Мандов от Созопол. На 13.08.2014 г. около 15 ч. при влизане на ГКПП Малко Търново с лек автомобил „Фолксваген" Мандов опитал да внесе хероина от Турция. Наркотиците били 30 пакета с общо тегло 15,585 кг. Мандов е бил заловен на границата при рутинна проверка. Наркотичните вещества са били открити в багажника на автомобила му, в специално пригоден тайник. Пакетите са били обвити и запечатани с жълто тиксо. Първоначалната версия сочи, че мулето е било заловено при подаден сигнал от близък до него човек. Мандов е собственик на голям хотел в Созопол, скъпа яхта и няколко апартамента. Те обаче се водят на друг човек. До този момент Мандов не е бил залавян и не е ясно колко пъти е пренасял дрога през границата. Дейността му с наркотици, според запознати, била от дълго време.
По време на заседание за промяна на мярката му за неотклонение, неговият защитник пледира пред съдебния състав, че са настъпили нови обстоятелства. Той се позова на резултатите от изготвените технически експертизи, които не показвали съпричастност на обвиняемия към вмененото му деяние. Прокурорът обаче продължава да е на мнение, че събраните доказателства водят към обосновано предположение, за това, че именно Мандов е виновен. При изслушването Мандов заяви, че е купил колата наскоро от италианец.
През месец май 2001г. обаче Димитър Желязков -Очите е отвлякъл сина на Димитър Мандов - Петър Мандов. Очите и четирима негови гавази - Веселин Василев, Стоян Тодоров, Лъчезар Димитров и Стоян Пенев - Гипса са нападнали 24- годишния Петър Мандов и 23-годишния Даниел Метинев. Отвлекли ги от центъра на Варна и ги закарали край село Баня, където започнали да ги измъчват. След отвличането и побоя Мандов бил с прострелна рана в крака, а другият мъж - с контузни рани. Наказателната акция се свързва с опитите на Петър Мандов и Метинев да развият самостоятелен бизнес с наркотици по морето. Първоначално делото срещу Очите и хората му за побоя беше спряно, тъй като и двамата пострадали се отказаха от показанията си. През 2003г. , след осигуряване на защита на двамата, делото бе възобновено. Дълго време Мандов и Метинев бяха под полицейска закрила и живееха на тайно място в страната.