/ Снимка: Дарик-Бургас, архив
 „Заключените метални врати, които отнемат правото на достъп на гражданите до плажа в Аркутино, са поредната ярка демонстрация на погазване на закона. Настояваме кметът на Община Приморско и областният управител, като представител на държавата, да използват правомощията си, дадени им от закона, и да сложат край на това безобразие.

Бившият министър Валентин Василев за строежа на Алепу: Това е престъпление

В противен случай ще приемем това бездействие като невъзможност или нежелание институциите да се справят с отговорностите си и да защитят интересите на гражданите“ - Тази позиция изрази в писмо до медиите Николай Тишев.

РДНСК провери Алепу, но не откри нарушения

"Най-обидното е, че всичко това се случва пред равнодушните погледи на представителите на общинската и държавната власт, които стават мълчаливи съучастници на нарушителите, посочва той. И цитира чл. 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие „Гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове”.

„Невъзможността на държавата и местната власт да реагират адекватно на този и други проблеми по българското Черноморие (случаите „Алепу”, „Арапя” и т.н.) е признак за разпад на институциите в страната", казва Тишев.