Бившият министър Валентин Василев за строежа на Алепу
101094
Бившият министър Валентин Василев за строежа на Алепу
  • Бившият министър Валентин Василев за строежа на Алепу
„Това е престъпление за мен“ – така бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев нарече поредния строеж по Черноморието, този на Алепу.
 
Укрепване на свлачище е обяснението на фирмата-строител. А там ще се появи вилно селище. Това е зона с най-голямото биоразнообразие в Европа, защитена територия, каза за Дарик Василев.

РДНСК провери Алепу, но не откри нарушения
 
„Престъпление е за мен - този строеж, който се прави на Алепу под претекст, че укрепват брега, което е някакво смешно оправдание - кой е този, който ще дава десетки милиони, за да укрепи някакъв бряг? Кой му е поръчал да укрепи този бряг? То е ясно целта каква е. Да се построи нов комплекс. А този комплекс, това е моята голяма болка, е в центъра, в средата на зона с най-голямото биологично разнообразие в Европа. Зоната е между природния комплекс Дюни и Приморско, която включва блатата Алепу, дюните, плажовете Алепу, резервата Ропотамо, Змийския остров, Влажните зони, водните лилии - е една огромна защитена територия, която попада в рамките на т.нар. Рамсарска конвенция“, обясни бившият министър на околната среда.
 
Резерватът Ропотамо е разширен и създаден с мой подпис, аз съм го обявявал за строго охраняван резерват през 1992 година като министър на околната среда, защото там имаше страхотни апетити да се строи, да се реституират с фалшиви документи някакви ниви. И успяхме да ги запазим заедно с горите, които навремето Тодор Живков ги беше извадил от защитените територии, за да могат да си ловуват там - става дума за резервата Перла, посочи Василев.

Строежът на Алепу тръгнал след 1 март
 
По думите му територията между Приморско и Дюни е най-уникалната в Европа. „Няма такава с такова биоразнообразие - там са крайбрежна зона, планини, езера, дюни и има десетки видове, които са в Червената книга. Там почивам прелетните птици - щъркели и други.“
 
Но в центъра на тази природна красота първо изникна един курорт - Свети Тома. Сега до него копаят брега, укрепват и искат да строят второ селище, което означава, че тази зона ще бъде унищожена...За някакви си интереси, за някакви си дребни пари се унищожава нещо уникално, коментира бившият министър.