/ Снимки: Лалка Димитрова
Директорът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол Милен Ненчев извърши проверка в местността „Алепу“ след поредица от сигнали за възобновено строителство, въпреки издадените заповеди за спиране на дейностите там. Нарушения обаче не бяха открити. Всички предписания от края на януари тази година, установи Ненчев на място, са спазени. Припомняме, че от ДНСК поискаха да бъде спазена поетапността на строителните дейности, затова и временно спря изграждането на ваканционния комплекс до защитената местност. 

Строежът на Алепу тръгнал след 1 март

Към днешна дата на място се извършва само брегоукрепване на частния терен. До реалното строителството на ваканционните обекти ще се пристъпи едва след извършена инспекция на първия етап, обясни Милен Ненчев. През септември 2018 г. собственикът на терена се сдоби с разрешително за строеж. Курортният комплекс Алепу вилидж трябва да бъде изграден в два етапа - укрепване и строеж. 

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени по Черноморското крайбрежие

И още: местната екоинспекция в Бургас издаде заповед за спиране на строежите в района до 1 март, тази година. Причината – гнезденето на птици в местността. Днес от екоминистерството обаче изпратили на строителя писмо, в което уточняват, че мярката може за спиране може да бъде приложена, но след 15 май, когато реално започвало гнезденето на птиците в защитената територия на метри от плажа.

До момента на спорния терен над плаж Алепу е изградена масивна бетонна стена и плочи, които не са основи за бъдещите постройки.