/ Снимки: Лалка Димитрова
Проверка ще се прави и на Арапя
Строителството на ваканционния комплекс до плаж Алепу ще бъде спряно от началото на следващата седмица. Това съобщи директорът на Дирекция национален строителен контрол арх. Иван Несторов, който направи проверка на място по искане на министър-председателя Бойко Борисов.

Алепу
Снимка: Лалка Димитрова

Сигнал за строителни дейности на плажа „Св. Тома“ предизвика проверка

Инспекцията установила редица нарушения, като главна причина за решението на архитект Несторов е неспазването за поетапност за строителните дейности. По план, обясни той, първоначално е трябвало да бъде завършено брегоукрепването, но до този момент за това не е уведомена Дирекция "Геозащита и благоустройствени дейности" към регионалното министерство. 

Мярката все пак е временна, като срокът ѝ ще зависи от проверката, която започва.
 

Ще стане ли частен „Шофьорския плаж“


В същото време от екоинспекцията в Бургас разкриха, че са наложили глоба на инвеститора "Главболгарстрой" за неправомерно изсипване на земни маси директно върху пясъците на плаж Алепу. Издадено е и предписание за почистване на ивицата.

Алепу
Снимка: Лалка Димитрова

Днес стана ясно, че се спира и строежът на къмпинг "Градина". Според кмета на община Созопол, фирмата инвеститор сама е оттеглила инвестиционното си намерение. 

Алепу
Снимка: Лалка Димитрова

Според постановление, строителството на вилното селище при Арапя също ще бъде замразено. Причината - липсата на законен път до обекта и план за безопасност на работниците. От ДНСК обявиха, че ще извършват цялостна проверка на документацията на фирмата инвеститор.