Таньо Атанасов: Гражданите имат право да се защитят от Топлофикация
Таньо Атанасов: Гражданите имат право да се защитят от Топлофикация / netinfo
Общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов съобщи, че са зачестили жалбите на граждани срещу „Топлофикация” ЕАД. Те протестират срещу предприетите мерки от страна на дружеството за събиране на задълженията от потребителите, чрез издаване на Изпълнителен лист от Бургаски районен съд.

Атанасов припомня, че гражданите имат законно основание да защитят своите интереси и права от произволно или необосновано начислени суми и лихви по тях. Ако изпълнителните дела са образувани по стария Гражданскопроцесуален кодекс /ГПК/ в сила до 01.03.2008 г., те трябва в седемдневен срок да възразят съгласно чл. 250, който за длъжника започва да тече от получаване на призовката за доброволно изпълнение.

Бургаският омбудстман настоява в Поканата за доброволно изпълнение, така и в Изпълнителните листи, издавани от съда правото на обжалаване и срока за това изрично да се записва с черен шрифт. Според него гражданите, които не ползват топлоенергия за отопление трябва да настояват дружествата за топлинно счетоводство, да доказват количеството на топлинна енергия начислена като сградна инсталация. Той съветва още „Отказвайте се от тези разпределителни дружества, които Ви мамят, като определят невъзможни часове за присъствие /когато сте на работа/, а после начисляват по служебен път високи разходи; служители, които се отнасят грубо към Вас потребителите, от чиито пари те живеят!”