"Тази мярка ми е много тежка", каза Красимир Ненчев в съда.
"Тази мярка ми е много тежка", каза Красимир Ненчев в съда. / Снимка: Лалка Димитрова
Магистратите: Поставил е на карта безопасността на гражданите. Остава под стража
Бургаският окръжен съд отказа днес да освободи под домашен арест 62-годишния автоинструктор Красимир Ненчев, обвинен за серия измами с шофьорски книжки. Ненчев беше арестуван миналата седмица след сигнал на ДАИ-София. Според разследващи,  по поръчка Красимир използвал фиктивни курсанти, които да се явят на теоритични изпити за шофьори, вместо реалните кандидати- в мнозинството си без задължителното в случая образование.

„В случай, че бъде пуснат на свобода, съществува опасност той да се свърже с лицата, които имат възможност да опишат в детайли цялата престъпна схема. В случая става въпрос за тежко престъпление срещу цялото общество, което поставя на карта живота, здравето и безопасността на гражданите“, мотивира се държавното обвинение.
Тази мярка ми е много тежка. Дори и да искам да се укрия, няма как да го направя. Имам жена, деца, работа“, каза днес пред Окръжния съд в Бургас автоинструкторът.

От магистратурата обаче припомниха, че през 2016 г. той е осъждан условно за идентично престъпление, а новата схема приложил в ход в условията на изпитателен срок.

„Едва ли може да се приеме, че той може да извърши документно престъпление, ако е под домашен арест. Недоумявам този извод, че може да мотивира свидетели да дадат различни показания. Освен това той няма достъп до документи, които хипотетично да го уличават в престъпления. Има автоимунно заболяване, което изисква специфични грижи“, подчерта адвокатът му Росен Кожухаров.

„Прекрасен съпруг, изключително добър баща, който не е показал, че може да създаде опасност за обществото“-така съпругата на задържания го описа в съдебната зала. „Бъдете благосклонни. Не мисля, че мъжът ми представлрява чак такава заплаха, той толкова години обучава курсисти“, каза тя.
В крайна сметка съдът го остави в ареста. „Има достатъчно данни, че именно той е инициатор на схемата. Освен това, на свобода съществува опасност той да се опита да прикрие следите си“, се посочва в становището на окръжния съд. То е окончателно.