Спортисти пипат за късмет паметника на Никола Станчев
Спортисти пипат за късмет паметника на Никола Станчев / netinfo

Спортисти от цяла България идват в Твърдица, за да пипнат за късмет паметника на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев. Паметникът бе открит точно преди година по инициатива на жителите на селото и със съдействието на СДС-Бургас.
„Паметникът е много посещаван и през лятото и през зимата и никога не остава без цветя. Неведнъж тук сме засичали млади спортисти, още в началото на тяхната кариера. Но идват и хора, доста известни в спортните среди", каза кметът на селото Сотир Йовчев.
Думите му бяха потвърдени и днес по време на Международния турнир в памет на Никола Станчев. В спортното събитие, което се състоя на стадиона в Твърдица, участие взеха над 100 борци от 11 клуба в България, както и участници от Молдова и Македония.
Преди борбите, които събират цялото село, спортисти и официални лица почитат паметта на големия българин като поставят венци и цветя пред паметника му.
Сред местните дори тръгнала легенда - ако спортист пипне за късмет статуята на първия ни олимпийски шампион, неизменно го чакат големи победи. Особено „силен" бил периодът около рождения ден на легендарния борец - 11 септември. От пипането „за късмет" дори се излъскали част от ръцете на статуята.
Днес венци пред паметника на легендарния Станчев положиха кметът на Бургас - Димитър Николов, СДС-Бургас, кметът на село Твърдица - Сотир Йовчев, футболните легенди и приятели на бореца - Петър Жеков и Димитър Якимов, Янчо Патриков - член на Управителния съвет на Българската федерация по борба, съпругата, синът и внуците на големия борец.