Сливенският Митрополит Йоаникий ще отслужи празнична литургия в Бургас
Сливенският Митрополит Йоаникий ще отслужи празнична литургия в Бургас / www.rilamonastery.pmg-blg.com

Днес православната църква отбелязва празника на Свети Иван Рилски- Чудотворец и покровител на българския народ. Той  е един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари. По повод празника Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий ще отслужи празнична Света литургия в  храм „Свети Иван Рилски” в Бургас. В местната духовна околия храмове, носещи името на светеца, освен в града, има в село Изворище, местността Черно море, селата Кошарица и Суходол.

Предполага се, че Свети Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино край Дупница и е починал на 18 август 946 г. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон I. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е овчар. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира "Св. Димитър", под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир.

Там извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа.