Ченгене скеле
Ченгене скеле / netinfo
Съветниците ще решават и за имена на каналите в рибарското селище

Рибарското сдружение „Морски сговор“ с предложение към общинските съветници за именуване на улици в Ченгене скеле. Оттам предлагат шест имена, сред които е и атрактивното „Улица Консервна“, препратка към произведението на Джон Стайбек, разказващо историята на улицата на консервните фабрики в Монтерей, Калифорния.
 

Общината иска имоти на Ченгене скеле


"На тази улица, в произведението на Стайбек живеят същите хора като нас. със същата съдба. За нас има улица "Консервна" повече от 15 години. Това е първата улица в Ченгене скеле. Всеки, който живее тук, знае къде е. Радостни сме, че от общината приеха нашето предложение за официално именуване. То мина през две комисии и очакваме гласуване в края на месеца", каза пред "Дарик" председателят на Сдружение "Морски сговор" Димитър Янчев
 

Ченгене скеле
netinfo

По думите му, останалите пет улици ще се именуват на морски ветрове – сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз. "Каналите на селището са ориентирани изток - запад. Дали сме им наименования на рибарските названия на ветровете. Например входният канал е насочен на северозапад, затова и предлагаме да се казва лодоз", каза още Янчев. 
 

Мрежи в мрежата


Морските вълци в бургаското рибарско селище смятат, че само така ще се постигне коректна регистрация на гражданите, пребиваващи на територията. Чнев е категоричен, че така ще се осигури коректна медицинска помощ при нужда. "И не само това. Помните как преди три години пожар унищожи нашия клуб. Пламъците го погълнаха, защото пожарникарите не знаеха точно къде да отидат. Отне им 40 минути, за да открият пожара", припомни Димитър Янев. 

Искането за именуване на улици е изпратено до Общински съвет – Бургас във вид на докладна, входирана от общинския съветник Веселин Пренеров и ще бъде разгледано по време на редовното заседание в края на октомври.