/ ThinkStock/Getty Images
500 лв. заплата не правили щастлив безработния

40-годишният Иван Хъшев от Поморие получи две години затвор, след като миналата година нахлу с бухалка в местната Дирекция "Социално подпомагане" и потроши техника за хиляди левове. Безработният мъж ще търпи наказанието си при първоначален строг режим.

Това постанови Районния съд в града. От обясненията му станало ясно, че извършил погрома, защото живеел в мизерия- в къща със срутен покрив, без прозорци, без ток, нямал работа, а заплатата от 500 лв., която му предложили от общинска фирма, за която кметът Иван Алексиев съдействал, му се сторила нищожна. А това, според изявленията му в съдебната зала, го правило нещастен. Иван всъщност е с основно образание, осъждан е и е лежал в затвора. 

Иван Хъшев /вдясно/ получава поздравления от кмета Иван Алексиев за спасеният Богоявленски кръст през 2014 година
Снимка: poligraff


Пред шокираните чиновници Хъшев крещял, че „държавта и общината са длъжни да го издържат, а не го правят“. А в заплашително писмо до социалната служба, поставил ултиматум до 48 часа да му издействат месечна издръжка от 600 лева.

Обяснил, че с парите щял да си наеме гарсониера, да си плаща водата и тока, и да има и за харчалък. Работа щял да подхване, ако му осигурят подходящо възнаграждение. Заплата под 1000 лв. противоречала на житейските му принципи. 

Това е втора присъда за Иван, след като през 2016-та, воден от същите мотиви, нападнал служители в сградата на общината. От медицинските документи, приложени по последното дело срещу него, става ясно, че Хъшев страда от личностно разтройство.

С решение на съда в Поморие той ще трябва да плати над 700 лева за нанесените в Социалното щети. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.