убийство Бургас
убийство Бургас / Снимка: Апелативна прокуратура - Бургас
Министерството на вътрешните работи ще трябва да плати обезщетение от 2020 лева заради гаф с ареста на семейство от бургаския квартал „Долно Езерово“. Съпрузите били задържани като заподозрени в убийството на 33-годишния Петър Валериев, чието тяло беше открито с огнестрелна рана в гърдите.

Таня и Петко Кралеви са свидетелите, които съобщават на полицията за трупа в храстите край железопътната линия до квартала. На тялото се натъкнали по време на ловен излет. Пред МВР твърдят, че кучето им надушило трупа в канавката между СОМАТ и ТЕЦ-а в Бургас на 17 ноември. Силно озадачаващ за униформените обаче се оказал фактът, че двамата съобщили за находката едва към 18.00 часа на следващия ден.
 
Съпрузите отвели униформените до мястото, но пък там нямало следи от кръв. Трупът бил преместен на няколко стотин метра, установили криминалистите при огледа. Така семейство Кралеви от свидетели се превърнали в заподозрени и съответно арестувани за 24 часа с полицейска заповед. В столицата пък главния секретар на МВР комисар Ивайло Иванов побърза да огласи, че има задържани за жестокото престъпление, а информацията беше огласена широко в медиите.

Не след дълго обаче семейството е било освободено, а на 5 декември изненадващо комисар Иванов пристигна лично в Бургас с новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, за да обяви, че убийството на 33-годишния Петър Валериев е разкрито и има задържан за престъплението– 34-годишния Иван Петров. С това пък злополучната връзка на семейство Кралеви със случая беше елиминирана.

Според Районния съд в Бургас не може полицията да обосновава задържането им, не с безспорни факти, а с предположения.
Магистратите са категорични, че в конкретния случай, служителите на вътрешното ведомство се са спазили предвидените в закона изисквания. Съдът подчертава, че обстоятелството, че семейството е съобщило за намерен труп един ден след установяването му, както и фактът, че мъжът притежава оръжие не е достатъчно да се приеме, че са участвали в убийството.

„Недопустимо е предпоставките за налагане на тази принудителна административна мярка, да се предполагат, а следва да са безспорно установени от административния орган, което не е сторено“, е становището на съда, с което се отменя полицейската заповед за задържането на съпрузите.