самолет колесник
самолет колесник / iStock/Getty Images
Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ ще засегне хиляди туристи по целия свят. Предприетите стъпки за влизане в задължителна ликвидация с незабавно действие усетиха и поданиците на обединеното кралство, избрали да почиват по българското Черноморие. Два полета на туроператора бяха отменени на Летище Бургас днес. За разрешаване на ситуация е поет ангажимент от „Титан Еъруейс“, с чийто самолети британците ще бъдат върнати в родината си.

От Летището увериха, че са взети всички мерки за транспорт на пасажерите. Връзката с гореспоменатата авиокомпания е била направена веднага след съобщението за фалита на „Томас Кук“ от тази сутрин. „Титан Еъруейс“ е декларирала, че ще поеме всички полети на туроператора до началото на октомври.
Днес със забавени полети към Обединеното кралство се оказаха 360 души.

Полетната програма на „Томас Кук“ до летищата в Бургас и Варна е разчетена до 8 октомври, тази година като са направени и предварителни разчети за сезон 2020. Компанията осигурява почти 50% от полетите към аерогарите в Бургас и Варна. Новината беше посрещната с тревога от българския хотелиерски бизнес, тъй като британската компания все още не е платила и значителна сума към хотелски комплекси у нас, за почивките на своите клиенти. Според договорите, плащането трябва да бъде направено до 60 дни след престоя на туристите.

Последните индикации за фалира на компанията бяха усетени вчера на Летище – Бургас, когато 54 души от Великобритания не успяха да се приберат навреме в родината си. Аналогично на днешната ситуация се наложи изпращането на втори самолет, но този път на „Балкан Холидейс Еър“.

По-рано днес британските авиационни власти информираха, че са предприели мащабна операция по връщането на засегнатите туристи от Острова. Тим Джонсън, директор в британската служба за гражданска авиация коментира за световните агенции: „Основната ни задача е да извършим най-голямото репатриране в мирно време и да приберем във Великобритания 150 хиляди души през следващите две седмици“.