Снимка: opoznai.bg
Снимка: opoznai.bg
Снимките на ново риалити шоу започна национална телевизия на плаж Листи. В продукцията ще бъдат показани кадри от южното ни Черноморие, като снимки ще се правят и на попския плаж в Царево, и на ивицата при устието на река Велека.

Негативни коментари обаче предизвика видео в социалната мрежа Facebook, в което от Сдружение „Да запазим Корал“ твърдят, че до дивия плаж Листи е прокаран път с булдозери, а охранители гонят туристите, за да не пречат на снимачните екипи.

Неудобно, но всички са прави

Плажовете у нас са собственост на държавата. И като такива са обществено достъпни, което означава, че заснемането на телевизионни и филмови продукции на територията им, не противоречи по никакъв начин на закона. Как продуцентите на предаването обаче ще успеят да заснемат див, безлюден плаж, без да нарушават спокойствието на плажуващите там – предстои да видим.  

А иначе - път до плаж „Листи“ съществува и той не е нов. Разчистен е преди месец, както и много други на територията на община Царево, от местното горско управление. По информацията на „Дарик“ тежката техника е преминала по горската отсечка, тъй като имало дълбоки коловози и се налагало да бъде обновена.

Поне пет институции са подписали протокола, с който се регламентират снимките на „Листи“

В одобрената схема, предоставена от продуцентите на предаването, съществуват няколко тенти и химически тоалетни, които ще бъдат разположени на ивицата за нуждите на продукцията. Процедура по съгласуване е преминала през Министерството на туризма, горските служители, пожарната, община Царево и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

От дирекцията на ПП „Странджа“, научи „Дарик“, не са били уведомени за каквото и да било. Специалното разрешително от пожарната например е за палене на огън на точно определени места. Плажът край Синеморец не е отдаден под наем.