Ще бъде ли спасена църквата Св.Св. Кирил и Методий от рухване
Ще бъде ли спасена църквата Св.Св. Кирил и Методий от рухване / Красимир Калудов

Да се прекрати действието на концесията за изграждане на подземен паркинг до църквата „Св. Св. Кирил и Методий" предложиха съветниците от НФСБ, които поискаха изкопът да се засипе, за да не се срути близкият до него храм.

Петко захариев - изпълнителният директор на фирмата концесионер Глобъл Текнолъджи заяви, че до момента са инвестирани 600 000 за укрепване на църквата, чиято северна фасада се разцепи.

Захариев отрече, че напукването на храма е резултат на проектантска грешка и обвърза конструктивните нарушения по сградата с нестабилния по начоло строеж.

Концесионерът приложи данни, от които стана ясно, че са били извършени пет геоложки проучвания на дълбочина 30 м., които са доказали, че проектът може да бъде реализиран.

Петко Захариев призова съветниците да решат дали ще запазят договора или ще го прекратят, за да не се губи излишно време.

От името на администрацията зам. кметът по строителството разкри шокиращия факт, че носимостта и издръжливостта на анкерите, които са част от пилотите в укрепващата стена между изкопа и църквата, вече е почти напълно изчерпана.

Марков посъветва съветниците да не прекратяват концесията и поиска от концесионера да постави допълнително за своя сметка нови укрепителни стени, както и спешно да изпълни аварийния проект.

Зам. кметът обясни, че засипването на изкопа на подземния паркинг с пръст или със скална маса няма да спре разрушаването на храма. Според него завършването на паркинга може да укрепи близката църква и да неутрализира натиска на земните маси.

От своя страна фирмата Глобал Текнолоджи гарантира ,че ако договорът не бъде спрян, паркингът може да бъде завършен до края на годината.