Арестуваха кмета на поморийското село Бата
"24 лица от област Бургас са задържани за купуване на гласове по време на специализирана полицейска операция". Това заяви ст. ком. Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас по време на брифинг.

Купони за хляб и дърва за огрев срещу глас в Руен

Комисар Калоянов посочи, че лицата са задържани на територията на общините Бургас, Несебър, Карнобат, Поморие, Средец и Руен. Към момента са образувани и 16 досъдебни производства.

„Както вече е известно, на територията на цялата страна от миналата седмица стартира специализирана полицейска операция. Такава тече и на територията на област Бургас.

Областният управител на Сливен: Полицията има много разработки за купуване на гласове

В хода ѝ се извършват множество проверовъчни действия по различни направления, както свързани с доловени сигнали или информация за лица, влияещи върху вота на гражданите, така и по отношение на битовата престъпност. Към момента са задържани 24 лица.

Извършена е много голяма по обем превантивна дейност, вследствие на която са съставени 172 предупредителни протокола. Извършена е и проверка на множество адреси, където са регистрирани голям брой жители на един и същ адрес.

Спецакция срещу купуване на гласове в котелското село Градец

Там са наложени санкции по Закона за гражданската регистрация и са извършени проверовъчни действия за това дали лицата действително живеят там, или само се водят по адрес“, поясни ст. ком. Калоянов.

Според него броят на досъдебните производства ще расте, като рано тази сутрин има образувани още две. Директорът на ОД на МВР каза още, че паричното измерение на контролирания вот варира в широки граници, но от събраните до момента данни - то е от 10 до 150 лева.

Разкриха подробности около схемата за купуване на гласове в Етрополе (ВИДЕО)

„По отношение на различните схеми, някои от тях са добре известни. Така например установихме съставяне на списъци с лични данни на лица - три имена, ЕГН и други данни от лични карти. Тези списъци са както на хартиен, така и на електронен носител.

Друг механизъм е предлагане на хранителни продукти - брашно, колбаси, макарони и други. Има и обещания за овъзмездяване вота след изборите, т.е. паричните средства да се раздават след изборите, а не преди тях.

Има обещания за опрощаване на заеми към определени физически лица, извършващи незаконна лихварска дейност. Има и обещания за предоставяне на ваучери за дребна домакинска техника. Натъквали сме се и на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5-цифрена сума“, добави директорът на полицията.

Разследват пенсионерка за купуване на гласове в Кърджали

Относно днешната акция - в Поморие са задържани две лица и към момента се извършват процесуално-следствени действия, изземвания, претърсвания и разпити на свидетели.

При нея също се касае за обещания срещу даване на парични средства. Арестуваха кмета на поморийското село Бата, научи NOVA. Задържани са 12 души. Издадени са 712 предупредителни протокола

Освен Георгиев е задържан и Пламен Огнянов - общински съветник, влязъл с гласовете на ДПС в общинския съвет в Поморие, но изключен заради използване на преференциален вот.

Съвместните действия на полиция и прокуратура ще продължат до края на изборния ден - на 11 юли.
Агенция "Фокус"