През последното денонощие в имущество на лица свързани с определена политическа партия в Хасковско са били открити списъци със 28 хиляди избиратели. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков Рашков по време на честванията на 142 годишнина от създаването на МВР.

По думите му документите са били използвани в предходните избори и е подготвяно използването им и за изборите в неделя.

Рашков обаче не пожела да разкрие кои са въпросните лица, у които са намерени списъците.

Бойко Рашков, Минеков

"Някой друг може да каже кой персонално е изготвил списъците, но това ли е най-важното? Важното е за коя партия всъщност са събирани тези гласове. Аз съм го казал по радиото в отговор на обидните думи на бившия премиер, който нарича полицейските действия милиционерски действия. По първоначални данни това са избиратели за политическа партия ГЕРБ", заяви силовия министър в служебното правителство.

Не закъсня и отговорът на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов заявиха за NOVA, че твърденията на силовия вицепремиер са:

Поредната груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, заявиха от партията.

Бойко Рашков

Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Станимир Станев уточни, че в неделя сутринта в Хасковско са били задържани за 24 часа двама братя и синът на единия. В домовете на техните родители са били установени списъците с 28 хиляди лица.

Трима души са задържани в Хасковска област за издаване на невалидни ТЕЛК удостоверения. Над 600 души за получили документ за трудноподвижни хора, за да могат да избегнат машинното гласуване и да дадат вота си с подвижна избирателна секция.

В Пловдив също има задържан за изборни нарушения. В последствие са арестувани още двама души, свързани със схемата. Продължават разпитите и следствените действия.

Малко по-късно Бойко Рашков коментира, че прокуратурата не подкрепя МВР, а само създава спънки. Това стана на церемонията по награждаване на служители на МВР, постигнали високи професионални разултати.

Министърът обясни, че се е получила информация, че обвинението по места е получило указания да неглижира полицейския труд по разкритията за изборни злоупотреби.  

"Указанията да се постъпва по този начин идват от най-високото място в държавата. Но, кой е главен прокурор у нас? Не е Гешев, а този, който назначава главния прокурор. Аз си направих труда да проверя и чух как един зам.-районен прокурор в Пловдив каза, че едва ли не в Хасковско нищо не е намерено, а само дамаджани с мирис на алкохол. По същото време бившия премиер се изказва с насмешка срещу действията на полицейските служители. Виждате, че те синхронизирано взимат отношение по един и същ въпрос", заключи Бойко Рашков. 

Министър Рашков изнесе подобна информация по-рано през деня пред БНР. Според прокуратурата обаче изявлението съдържа „негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната, което е опит за грубо посегателство върху върху независимостта на прокуратурата“. Това се посочва още в позиция на държавното обвинение, изпратена до медиите.

От държавното обвинение посочват, че ще защитят и ще застанат зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. Прокуратурата определя изказването на Рашков и като "опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите".

"По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото", се казва в позицията на прокуратурата.

От обвинението допълват още, че се надяват да не бъдат възродени "отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт."

Позицията на прокуратурата ще бъде изпратена до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания.