/ ОДМВР-Сливен
От 1 юли ОДМВР-Сливен провежда специализирана операция, част от полицейските действия на територията на цялата страна. Основната задача е противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. В хода на операция полицейските екипи работят още и по противодействие на битовата престъпност и установяване на издирвани лица. Акцията ще продължи до приключване на изборния процес на 11 юли. 

Подаваме сигнали за изборни нарушения до прокуратурите в страната

От началото на операция и преди това в ОДМВР-Сливен се работи по 18 сигнали, получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, касаещи купуването на гласове, като по случаите са образувани проверки. Осъществява се засилено полицейско присъствие на изборни места и секции, където на база анализ от предходни избори има риск от контролиран вот. Профилактирани са 276 лица от криминалния контингент, на които са съставени протоколи за предупреждение.

На 198 лица от активния криминален контингент се извършва наблюдение и непрекъснати контролни действия с цел да се пресекат всякакви възможности за извършване на престъпление. Осъществяват се беседи с формални и неформални лидери, имащи потенциална възможност да организират контролиран вот.

Обвиниха мъж за купуване на гласове в Етрополе

Наблюдават се 12 обекта в областта, предоставящи бързи кредити. Работи се по придобиване на информация за т.нар. „корпоративен вот”. Проведени са разговори и беседи със собственици, управители, служители и работници на 20 фирми в областта.

Извършват се проверки по отношение на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес.

В Монтана се води разследване за купуване на гласове

Усилията на ОДМВР-Сливен са насочени главно към това да се сведат до минимум условията, в които се извършват престъпленията срещу политическите права на гражданите.

В МВР работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.