Задържаният за организиране на схема за купуване на гласове чрез застъпници в Етрополе е на около 35 години, представител на фирма за бързи кредити и е осъждан за шофиране без книжка, обяви на брифинг прокурор Христо Христов.

Обвиниха мъж за купуване на гласове в Етрополе

По-рано от държавното обвинение съобщиха, че при претърсване на жилището на обвинения са били намерени 61 попълнени декларации на застъпници на политическа партия, при 19 изборни секции в общината.

Извършени са били разпити на свидетели, някои от тях пред съдия.

На гражданите, декларирали съгласие да бъда застъпници на политическа партия, им били обещавани по 50 лв, ако гласуват за същата. Сумата трябвало да получат на 6 юли.

Откритите декларации са били попълнени с данни на граждани от Етрополе и с. Малки Искър, като те са и подписани от тях.

Подаваме сигнали за изборни нарушения до прокуратурите в страната

Мъж от Малки Искър е основният свидетел срещу задържания. Неговата роля в схемата, според прокуратурата, била да събира данните на хората от селото, готови да продадат гласа си. Близките му отричат.  Мъжът вече е отведен в следствения арест в София. Във вторник съдът трябва да реши дали да го остави за постоянно в ареста. 

Арест имаше и в ломското село. Там според разследващите той е уговорил петима души да им плати, за да гласуват за определена политическа сила.