Общински съвет Бургас
Общински съвет Бургас / urgas1.org
Всичко хубаво си има край. Така бяха и тези 4 години в този формат на Общински съвет-Бургас, а те със сигурност бяха доста приятни за мнозинството от ПП ГЕРБ и общинската администрация. Днес ще се проведе последното заседание за този мандат, който ще се запомни като вероятно най-скучният от към дебати и политически сблъсъци.

ГЕРБ овладяха от рано положението в залата на ОбС, като дори председателят Костантин Луков още рано рано заяви, че е изненадан от „меката опозиция“. За тези 4 години близо 90% от всички докладни бяха входирани от администрацията, а опозицията така и не може да се запомни с нито една особено значима докладна. Като победа на опозиционерите могат да бъдат приети само съгласието за изграждането на парк на миниатюрите в Бургас, както и няколко от предложенията свързани с туризма на Живко Табаков в началото на мандата

От БСП пък се бориха през цялото време за асфалтиране на улици, светофари, пешеходни пътеки и други транспортни теми, но нито едно тяхно предложение не мина през гласуване. Със сигурност социалистите загубиха много след като почина Евгений Мосинов, който бе основното им политическо острие и един най-подготвените общински съветници. СДС, АБВ, ДПС и през втората половина на мандата НФСБ-СЕК, играха просто поддържаща роля в ОбС.
Иначе самата сесия днес стартира с докладна на Димитър Николов за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ на актрисата Ивана Радкова Джеджев и режисьора и поета Симеон Димитров.

Следва отчет за дейността на Общински съвет – Бургас и неговите комисии за периода 01.01.2019 г.-31.08.2019 г. Председателят на ОбС Костантин Луков предлага приемане на Правилник за изменение на Правилника за реда на предоставяне на целеви финансови средства от Общински здравен фонд
Кметът Николов иска от съветниците и поемане на дълг по реда на Закона за общинския дълг за осигуряване на финансиране чрез финансов инструмент “Фонд за градско развитие“, създаден по линия на ОПРР, за реализиране на проект: „Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“.

В зала се връща и темата за развитието на бившето военно летище в Равнец. След поправка на заданието зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска иска ново одобряване на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/ на терена. Председател на постоянната комисия по международно сътрудничество Георги Дражев пък има своя си идея за Равнец. Той иска организиране на международен конкурс за идеен проект за стратегическо развитие на международно карго летище.

Зам.-кметът Руска Бояджиева предлага от своя страна план за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите и помещенията на Общински съвет и Общинска администрация Бургас. Общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ Антон Берданков е входирал докладна за провеждане на нов фестивал за електронни спортове Е-Арена Бургас и даване нa съгласие за партньорство с Община Бургас Краят на заседанието идва с питане от страна на Живко Табаков за общ кредитен дълг на Община Бургас в периода 2015 г. – 2019 г.

Източник: burgasnews.com