Пловдивското дружество инвестира 2 млн. лева в ремонт на сградата
Пловдивското дружество инвестира 2 млн. лева в ремонт на сградата / Иван Самарджиев

Пловдивската „Селино“, която през миналата година получи Сертификат за инвестиция клас „Б“ от Министерството на икономиката, е откупила държавните части от „Тютюневата магазия“ в Пристанище – Бургас. Заповедта за продажбата е подписана от областния управител Вълчо Чолаков на 17 февруари, тази година, научи "Дарик" - Бургас. Сделката е сключена по закона за насърчаване на инвестициите със съгласието на трима министри – на икономиката, регионалното развитие и този на транспорта.

Дружеството е платило 480 000 лева за първия етаж от сградата. „Селино“ ЕООД е със седалище в Пловдив, представлявано от Румен Лясков. Не успяхме да се свържем с него за повече подробности, относно бъдещите планове на дружеството за сградата.

До реализирането на сделката на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” е предоставен за управление 1-ви самостоятелен етаж от шестетажната сграда „Тютюнева магазия” - склад на „Булгартабак”. Собствеността на държавата се състояла от два самостоятелни обекта – единият със застроена площ 2213,09 кв. м, а другият - със застроена площ 200,77 кв. м.

Останалите 5 етажа от сградата така или иначе са собственост на „Селино” ЕООД, притежаващо Сертификат за инвестиция клас „Б“, издаден от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Именно с този сертификат „Селино“ е получила право на съкратени срокове за обслужване и право да закупи общински или държавни имоти без провеждането на конкурс или търг, какъвто е случая с първия етаж на складовата сграда в Пристанището.

Сертификатът е получен за инвестиционен проект за точно тази сграда, още преди държавните части да бъдат откупени. Според проекта на “Селино“ сградата трябва да предостави нови офис площи, представляващи комбинирани спомагателни услуги и административни офис дейности на наемателите в бизнес център - „Бургас бизнес Пойнт“ в Терминал – Изток, който се явява част от Зоната за обществен достъп.

Към момента етажът не се използва. По план пловдивската фирма ще ремонтира магазията с 2 480 000 лева, в които са включени и разходите за покупка на държавните части от бившия склад на „Булгартабак“. Договорът за продажбата може да бъде развален, ако фирмата не започне изпълнението на обявеното си инвестиционно намерение до две години от сключването му.

През първите три години след завършването на инвестицията пък, първият етаж от сградата няма да може да бъде използван от „Селино“, става ясно от заповедта на областния управител. При неизпълнение на договора, държавата може да си върне първия етаж от сградата. Проектът на пловдивската фирма трябва да бъде завършен до края на тази година.