Режисьори и актьори от Бургас зад Асоциацията за развитие на културата
Режисьори и актьори от Бургас зад Асоциацията за развитие на културата / netinfo

Асоциация за развитие на културата на Бургас и региона учредиха днес кметовете на тринадесетте общини от Бургаска област. Нейна основна роля ще бъде подготовката на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата. Заедно с кметовете, своята подкрепа за инициативата „Бургас 2019" дадоха днес над 100 представители на бургаската културна общност. Те подписаха Меморандум за партньорство, като по този начин изразиха готовността си да участват активно в разработването на културната програма на регион Бургас за 2019-та година, която е решаваща за кандидатурата.
Своето „за" „Бургас - културна столица на Европа" пред препълнена зала в сградата на Община Бургас дадоха днес режисьорът Камен Калев, актьорът Юрий Ангелов, художникът Андрей Янев, Мария Мутафчиева - Мери от Mary Boys Band, писателят Ваньо Вълчев, композиторът Стефан Диомов, представители на бургаските архитекти, занаятчии, художници, местната фотографска общност, графити общество, директорите на бургаската опера, драматичен и куклен театър, библиотека, музей, галерии, училища по изкуства, университети, неправителствени организации, работещи в сферата на културата. Специално за да заявят своята подкрепа за бургаската кандидатура, в Бургас днес пристигнаха и представители на Сдружението на бургазлиите, живеещи в София.
„Днес аз се чувствам горд, като виждам на едно място толкова много мои съграждани, изявени личности от областта на културата, изкуствата, образованието, обединени от една обща кауза - бъдещето на Бургас и на Бургаски регион. Благодаря ви, че сте загрижени за града си, и че отделяте време и енергия, за да действате за Бургас, за неговото развитие" - с тези думи се обърна към присъстващите на днешната среща кметът на Бургас Димитър Николов. Той беше избран и за председател на новосформираната Асоциация.