/ iStock/Getty Images
Всички 56 зарядни станции за новите електрически автобуси, част от които вече обслужват линиите на градския транспорт в Бургас, са пуснати в експлоатация. 12 от устройствата са разположени на тролейбусното депо в комплекс "Меден рудник", а останалите - в базата на общинското предприятие "Бургасбус".

Броят им е съобразен с електрическите автобуси, като за всеки от тях е предвидена самостоятелна станция, съобщиха за БТА от пресцентъра на Община Бургас.

Към настоящия момент в Бургас от общо 56 са доставени 28 автобуса. Останалите превозни средства ще пристигнат в Бургас до няколко седмици. С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по-бързите линии.

Друго важно предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони, посочиха от общината.

Идеята е екологичните превозни средства да се движат предимно по маршрутите бул. "Иван Вазов" – пл. "Царица Йоанна" – ул. "Булаир" – бул. "Демокрация", както и трасето по цялото протежение на Приморски парк.

Превозните средства се доставят по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт" и приоритетна ос "Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г."
БТА