Недоволни от идеята за изграждане на бежански лагери в Странджа блокираха за половин час движението по пътя Малко Търново. Протестиращите издигнаха плакати „Никакви бежанци в България“ и „Странджа и Сакар без ислямисти и терористи” и настояха за повече яснота.

МВР: Няма да строим бежански лагери, само площадки

Хората са гневни, че при обявяването на обществената поръчка от страна на Министерството на вътрешните работи не са огласени важни подробности, а именно-бежански лагери или центрове за временно настаняване ще има в района. Терените се намират в Елхово, Малко Търново и Любимец.

протест Малко Търново

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обяви вчера, че няма да се строи нов бежански лагер, а обществената поръчка е за подготовка за площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Те ще се ползват само при съществено увеличение на миграционния натиск по границата ни с Турция.

протест Малко Търново

Средствата са по европейски фонд "Убежище, миграция и интеграция" - част от отпуснатите от Европейската комисия 160 милиона евро на страната ни.

Илиян Янчев: Център за бежанци в Малко Търново няма да има, да не пресоляваме манджата

Според протестиращите, средствата, които се предвиждат за настаняването на бежанците, трябва да бъдат пренасочени към по-важни сектори в страната.