/ БГНЕС, архив
МВР няма да строи нови бежански лагери. В три имота на министерството близо до турската граница ще бъдат обособени площадки, които ще се ползват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план.

Илиян Янчев: Център за бежанци в Малко Търново няма да има, да не пресоляваме манджата

Обособяването им се прави с европари и проектът приключвал следващия януари. Те били определени още преди две години,. Говорено било и с кметовете, и с областните управители. Цялата процедура била съгласувана с тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има санкция за страната ни, която ще трябва да се плати от бюджета.

Това обясни заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. Информацията бе качена на официалния сайт на вътрешното министерство и обнародвана от пресслужбите по места. Ципов поясни, че обществената поръчка е за подготовка на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице миграционен натиск.

Зам.-министърът подчерта, че в тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица – снемане на самоличност, АФИС регистрация, ако лицата не разполагат с документи ще се провеждат интервюта от служители на ГДГП и ДАНС.

И уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, разположени на териториите на обекти на МВР. Това са РДГП-Елхово, Специализираният дом за временно настаняване на чужденци - Любимец и ГПУ-Малко Търново. В тези обекти няма свободен достъп, има охрана от служители на МВР.

Към момента центровете за временно настаняване на чужденци са заети под 10 %. Ципов обърна внимание, че през 2017, 2018 и от началото на 2019 г. сме върнали над 3000 лица, като по този начин изпълняваме един от основните приоритети на управленската програма на правителството - връщането на незаконно прибиваващи лица в държава по произход.

Според зам.-министъра, независимо от благоприятния за момента анализ, България трябва да е готова да посрещне евентуална нова миграционна вълна. Той припомни, че през 2016 г. капацитетът на МВР и ДАБ бе запълнен над 200 %.