/ burgascity
Смут в пограничния град Малко Търново след медийни публикации за обособяването на център за бежанци на мястото на бившите казарми. В социалната мрежа Facebook вече се появиха и призиви за протест и затваряне на пътя до граничния пункт с Турция.

 Хората се страхуват за безопасността си и не желаят да има бежански центрове от отворен или затворен тип край града. Местните ще си дадат среща на 26 март в пенсионерския клуб, научи „Дарик“. Какви действия ще предприемат – ще се реши тогава.


Местният парламент в Малко Търново прие декларация срещу изграждането на подобни центрове на територията на общината още през 2017 година. Годината по-рано с подобна позиция излязоха и други погранични общини.

Ловните полета като сметища след нелегалните

„Това, което видяхме в медиите е пресилено. Имах разговор с представители на Гранична полиция, които ми обясниха, че център за бежанци в Малко Търново няма да се прави. Ще бъдат поставени само няколко фургона, в които ще бъдат настанявани само бежанци, преминали през граничния пункт с Турция“, обясни пред „Дарик“ кметът на странджанската община Илиян Янчев.

По думите му, чужденците ще остават там до 24 часа – време необходимо за оформяне на документи и разпити. След дежурните процедури мигрантите ще бъдат пренасочвани към вече изградените центрове за бежанци в страната.
 

бежанци
Снимка: Дарик/архив

„Казвам отново – фургоните ще са за хора, преминали през пункта, а не през зелената ни граница. Там няма да има нито столова, нито спални помещения“, категорично обяви кметът на Малко Търново и изказа благодарност към граничните ни сили, които по думите му, се грижат не само за охраната на държавната ни граница, но и за спокойствието на търновци.

Румен Петков: Бежански лагери в Странджа? Извратено

„Странджанци са хора, които помагат на хора в беда. Първите години на вълната виждахме майки с деца, но през последните – границата преминават предимно млади мъже. Статутът на бежанеца е много по-различен.

Оградата е ефективна, но тези мъже измислят нови методи за преминаване на границата, което показва, че това не са хора, които бягат от войната“, коментира Янчев.

Все по-малко са чужденците от Близкия Изток, които се виждат в Странджа, увери кметът. „Аз твърдят, че ако някой иска да види бежанци, може би трябва да отиде на Орлов мост в София, а не в малкотърновско“, заключи кметът.

Той все още не е поканен на срещата, която организират търновци във вторник.