Прокуратурата: 2,6 г. затвор за 200 кг хероин. Съдът: Не е морално

Рестарт на делото срещу иранския наркотрафикант заловен с дрога за 18 млн.лв.

/ Прокуратура на Република България
Рестарт на делото срещу иранския наркотрафикант заловен с дрога за 18 млн.лв.
Окръжната прокуратура в Ямбол сключила споразумение за присъда от едва две години и половина затвор за иранския наркотрафикант, задържан с рекордни 200 кг хероин на ГКПП Лесово-  най-голямото количество наркотик, залавяно на външната граница, откакто страната ни е член на ЕС.
Това съобщиха пред репортер на Дарик-Бургас отлично информирани източници.

Задържаха под стража турски гражданин за контрабанда

Делото срещу иранеца - Амир Реза Какванд трябваше да се разглежда в Окръжния съд в Ямбол още през юни т.г. Началото обаче бе белязано от фалстарт.
Причината – наблюдаващият прокурор подписал споразумение с адвоката на иранеца за самопризнания срещу налагането на присъда, не само знaчитeлнo пo-ниcка oт пocoчeната в НК, но и под предвидимия в закона минимум. Председателят на съдебния състав настоял за корекция. Основният мотив е, че това по дефиниция противоречи на закона и морала.

Предложението на съда е за присъда от 12 години затвор, но защитата на Какванд го отхвърля.

Контрабандна валута и авточасти задържаха на ГКПП Лесово

Рестартът на делото ще е днес в Окръжния съд в Ямбол. Към момента юристите не се ангажират с прогнози за бърз процес и поредно споразумение или пък процесът ще се проточи във времето.

Припомняме, че Амир Какванд  беше задържан през юни м.г. с рекордн количество хероин, укрит в управлявания от него ТИР.  Камионът преминал през 6 митници, преди българската, но едва на ГКПП Лесово ренгенът открил, че товарът има нееднородна структура.
Оказало се, че дрогата е скрита в 400 консерви с домати. Целият товар на стоката бил 22 тона, като сред нея са открити и нелегални цигари. Според инспекторите, те най-вероятно са били предназначени за отклоняване на вниманието.
 

хероин


Според експерти, наркотикът е на стойност 18 млн.лв. или количество достатъчно за 5 млн. дози.

хероин


Стоката е трябвало да мине от Турция през България и да достигне като крайна точка Холандия.

В момента Амир Какванд е в затвор в София.