Атанас Стоянов
Атанас Стоянов / Снимки: Лалка Димитрова
Дългогодишният преподавател по скулптура в художествените паралелки на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ Атанас Стоянов е тазгодишния носител на приза художник на годината. Наградата му бе връчена днес на церемония в галерията на Дружеството на художниците на улица „Александровска“ 22. А призът бе за дългогодишния му принос като вдъхновител на младите таланти на Бургас.
 
„Благодаря на всички членове на бургаската художествена гилдия за всички съвместни мероприятия и промоции в град Бургас и извън него. Искам да похваля председателя на Съюза на художниците Добрин Вътев, който не пести сили да се бори и непрекъснато нещо иска и нещо работи и все с пари”, каза с усмивка кметът Димитър Николов. И допълни: „Надявам се да срещнете голяма подкрепа от новия зам.-кмет по култура Диана Саватева и да продължавате с тези активности, защото Бургас е град на духовност и култура. Благодаря на тези, които работят с детските школи. Тази приемственост е важна за нашия град.
 
Добрин Вътев припомни имената на колегите му, рожденици през 2019-та година. Не забрави и тези творци, които напуснаха този свят през тази година - художниците Тодор Евгениев, Стоян Цанев и Божидар Калъчев.

награди

 
Учениците от Маханотехникума в Бургас, създали култовия „Батмобил“ бяха отличени в класацията „Бург на годината“, категория Завърнали се младежи. Голямата награда получи Цанко Цанков, който това лято постави исторически рекорд, превръщайки се в първия човек, прелувал Бургаския залив от край до край,

Цанко Цанков