/ Деян Герговски
Грубо неспазване на правилата
98894
Грубо неспазване на правилата
  • Грубо неспазване на правилата
В случая с падналия асансьор тази сутрин в Бургас, при който пострадаха трима работници, се касае за грубо неспазване на изискванията за безопасност. Това съобщиха представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които извършиха незабавна проверка там.

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение в производствената база на улица „Индустриална“ представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. То включва електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

Асансьор пропадна в производствена база, трима са пострадали

По време на инспекцията е установено, че липсва наложителна документация: заверен проект и документи, удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.

Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на повдигателните съоръжения, които в случая са с повишена опасност.

Държавната агенция е предприела мерки за съставянето на заповед за спиране на съоръженията и акт за установяване на административни нарушения на собственика. Възможно е санкцията да достигне 10 000 лева.