Премиерът: България има  реален шанс за договаряне на максимален брой проекти
Премиерът: България има реален шанс за договаряне на максимален брой проекти / netinfo
Процесът на договаряне на конкретните проекти за усвояване средствата от структурните фондове на Европейския съюз ще стартира през втората половина на лятото. Това съобщи в Бургас премиерът Сергей Станишев по време на семинар от Националната информационната кампания на МФ „Бъдете активни”.

България е сред страните, които първи представиха своята Национална стратегическа референтна рамка на ЕК и своите оперативни програми. В момента тече, процес на одобрение на програмите и през втората половина на лятото той ще бъде приключен за всички 27 страни членки –съобщи премиерът. Страната ни е с добри шансове да договори максимален брой проекти. Това обаче, зависи от активността на получателите-общини, бизнеса и неправителствения сектор.
Днес в Бургас местните власти бяха запознати с оперативните програми и възможностите за българските общини , бизнеса и неправителствените организации за усвояване на средствата от европейските фондове
Целта на българското правителство е привличане на максимално внимание от потенциалните бенефициенти и цялото общество, създаване на всички предпоставки за прозрачност и информираност на този процес.
Това се прави за да не се създава впечатление, че някой някъде раздава пари без ясни критерии затова –заяви министър председателят.
Работата по еврофондовете е стриктно контролирана и тези които си правят илюзиите, че могат да крадат от европейските средства дълбоко се лъжат, каза Сергей Станишев. Основните суми за проектите ще се плащат след тяхното финализиране, каза още премиерът и допълни, че вече има и ясен механизъм за контрол върху тези средства.