Повишаване на интереса към ваксинация отчитат от РЗИ Бургас, след като областта трайно навлезе в жълтата зона на заболели от COVID-19 със 103 регистрирани случая на 100 000 души на 14-дневна база, предаде БГНЕС.

Докато вчера поставилите си ваксина за цялата Бургаска област са били 80 души, днес само до обяд през имунизационния кабинет на РЗИ Бургас са минали 50 души.

Здравните власти с препоръки за предпазване от COVID-19

„Забелязвам, че има повече желаещи да се имунизират. Притеснителното е обаче, че това са хора, които вече са си сложили ваксина и сега идват за четвърта доза, голяма рядкост са тези, които искат да си поставят първа доза”, коментира д-р Мирослава Киселкова от РЗИ Бургас.

Хоспитализираните в УМБАЛ Бургас на този етап са 14 души.

Проф. Момеков: Намираме се в „подножието“ на поредна COVID вълна


„В Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас са настанени 13 пациенти с COVID-19 и една жена на 77 години, която е в реанимация и е интубирана. По-тежкото ѝ състояние е заради това, че късно е потърсила лекарска помощ и разбира се това, че хората не се имунизират”, каза за БГНЕС д-р Величка Григорова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол".

По думите ѝ този вариант на Омикрон протича сравнително леко. Симптомите са с главоболие, силна отпадналост, нощно изпотяване, хрема и болки в гърлото. Затова все още не се забелязва натиск към лечебните заведения.

От Община Бургас заявиха, че на този етап не се предвижда затягане на мерките. От РЗИ Бургас все пак препоръчват на закрито да се носят маски.