Полезни срещи: студенти - топ работодатели
Полезни срещи: студенти - топ работодатели / Дарик Бургас

Над 20 фирми се включиха в осмото издание на най-големия Форум за студентски стаж и кариера в страната - „Национални дни на кариерата 2016 - Добра Кариера, Добър Живот", който се провежда в Бургаски свободен университет. Събитието събра десетки студенти, търсещи работа и топ работодатели от региона.

„През всички тези години, студентите, които са намерили работа, благодарение на тази инициатива, са над 35 000. Формулата на форума, която от години се прилага по целия свят, се оказа доста успешна и в България. Нашата статистика показва, че един от всеки шест души, започва работа или стаж след срещите си с различни работодатели, които се включват в Националните дни на кариерата. Важно е да отбележим, че фирмите участват с ясното съзнание, че ще наемат хора, които нямат предишен трудов стаж. Знаме, че това често се оказва проблем за младите хора", каза пред Дарик управителят на JobTiger, Светлозар Петров.

„Национални дни на кариерата - Добра Кариера, Добър Живот" се организират от 2002 година насам от JobTiger, a Нестле България e генерален спонсор. По традиция форумът се провежда в седем университетски града - София, Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас.

„Ние се стараем да подготвим теоретично , а и практически нашите студенти за тази среща с работодателите. Тук всичко е на живо, това не е тренажор. Студентите имат възможност да разберат къде имат възможност да практикуват и работят, а също така да зададат много въпроси, свързани с фирмите. Хубавото е, че виждам сред работодателите и наши студенти, което означава, че този форум е наистина успешен. Правим го за осма година, убедени, че това е така. Нашето мото е „Новата идея в образованието". Винаги сме се стремили да бъдем в крак с времето. В последните години сме по-активни в отношенията си бизнеса , което е доста успешен подход", допълни проф . дпн Галя Христозова - Ректор на Бургаския свободен университет.

Участието на студентите и младите специалисти във форума е безплатно. По време на тези срещи студентите имат възможност да се запознаят в детайли с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, както и да получат ценни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Щандовете на работодателите ще бъдат отворени в БСУ през целия ден.