Докладната записка под номер 16 в дневния ред нажежи страстите в града, а местни жители се обединиха срещу намеренията на инвеститора да вдигне 4-етажна сграда на мястото.
Докладната записка под номер 16 в дневния ред нажежи страстите в града, а местни жители се обединиха срещу намеренията на инвеститора да вдигне 4-етажна сграда на мястото. / netinfo
Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението с мнозинство
С 14 гласа „против“, трима „въздържали се“ и един „за“ Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението за стротелството на хотел до „Яворовите скали“. Докладната записка под номер 16 в дневния ред нажежи страстите в града, а местни жители се обединиха срещу намеренията на инвеститора да вдигне 4-етажна сграда на мястото. Екоинспекцията даже е съгласувала изменението на плана за застрояване.

Дни преди сесията, кметът на Поморие Иван Алексиев обяви твърдо своята позиция: И аз не съм съгласен на това място да се построи хотел. Знам какво ще кажат и общинските съветници, защото всички ние сме поморийци, но дайте възможност на Общинския съвет да си свърши работата. Направихме всичко възможно, за да спасим Лятно кино „Яворов”, защо смятате, че няма да сторим същото“. Днес той поясни: „Никой няма да пипа Яворовите скали. Прословутият терен е встрани от тях. Умишлено се твърдеше, че там влиза паметникът, но това не е така. Става въпрос за два съседни терена”

Кметът уточни, е теренът е продаден в края на 90-те години., когато друг градоначалник е бил начело на общината, а инвеститорът по закон има право да поиска да закупи земята без търг, защото е собственик на сградата. „Затова казвам, че проблемът е започнал още през далечната 1997 г., когато се продава сградата. Защо е направено това? И защо след като сградата е оценена на 114 000 лв., тя се продава за 20 000 лв.?“, подчерта той.

В момента по случая тече прокурорска проверка. „Много се радвам за проверката. „27 години този проблем тежи на града. През това време нито един кмет не намери смелост да го реши. Ако успеем да постигнем това емблематично за Поморие място да стане публична общинска собственост и да е изчистено от всякакви строителни намерения, аз ще съм доволен, че съм си свършил работата като кмет”, каза Алексиев.

Очаква се инвеститорите на проекта да обжалват решението на Общинския съвет, с което се отхвърля проекта им. Кметът пък ще издаде и мотивиран отказ за строителство върху земята до "Яворовите скали". Очаква се решението на съда. „Аз съм сигурен, че българският съд ще вземе правилното решение и ще потвърди заповедта”, коментира кметът.