Отбелязваме Световния ден за борба с диабета
Отбелязваме Световния ден за борба с диабета / netinfo

Световният ден за борба с диабета се отбелязва днес. За първи път той се чества през 1991 година. Тазгодишното мото е "Диабетът може да струва бъбреците ви: действайте сега”. 14-ти е и рождената дата на д-р Фредерик Бантинг, един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на Бантинг и неговия колега д-р Бест инсулинът спасява живота на милиони хора засегнати от болестта.

На 20 декември 2006 година Общото събрание на ООН е приело специална Резолюция за захарния диабет, като с успех се увенчаха усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании.

В България има над 2500 деца със захарен диабет. Всеки ден те трябва стриктно да следят кръвната си захар, да си инжектират инсулин и да спазват специален хранителен режим.

Повече боледуват лица, които са изложени в по-голяма степен на влиянието на стресови фактори, както и предимно хора на умствения труд. Болестта засяга всички възрасти, дори първите години от живота. И двата пола боледуват почти еднакво. С напредване на възрастта заболяването зачестява, като честотата достига 6-10% от лицата на възраст над 40 години. В рода на почти 25% от заболелите лица се установява наличие на двама или повече диабетици. Като причина за възникване на захарен диабет се приема съществуването на наследствено предаване на неизвестен генетичен дефект.