От май с електронен билет. Свикайте!
От май с електронен билет. Свикайте! / Веселин Максимов
От май с електронен билет. Свикайте!
85969
От май с електронен билет. Свикайте!
  • От май с електронен билет. Свикайте!

Новата електронна билетна система в Бургас ще влезе в работа заедно с новата транспортна схема, в началото на май. Това стана ясно днес на пресконференция на общинска управа и ръководството на превозвача „Бургасбус". Хартиените билети ще продължат да съществуват докато бъдат изгладени всички неясноти.

Всеки автобус ще бъде оборудван с „валидатори", които ще отчитат колко прекачвания е направил пътникът и колко още остава от сумата за неговото пътуване. Идеята е да се разпространят новите електронен билет и електронна карта. Цената от 1 лев се запазва, а новата тарифна политика е следната:

1 лев за 1 пътуване. 95 стотинки за електронна карта. 1.50 лева, ако си купите билет от шофьора. Ще съществуват и нощни линии, при които за времето от 00.00 часа до 04.30 часа цената на купен от шофьора билет ще бъде 2 лева. Електронната карта за 45 минути с прекачвания ще е 1 лев, а ако я вземете на място, от водача - 2 лева.

Месечната карта за цялата мрежа ще струва 70 лева. Тя ще се издава в Транспортната къща на улица „Александровска" и ще изглежда като дебитна карта, задължително със снимка на собственика. Вендинг машини за купуване на билети ще има на общо 7 места в града. Освен в Транспорта къща, за начало такива ще има и на автогари „Юг" и „Запад", „Меден рудник", Централна автобусна спирка и от двете страни на спирката на МБАЛ-Бургас и станции "Изгрев" и "Славейков".

Качването ще става само през първата врата на автобусите, където ще се намират и „валидаторите". Такива ще има и на втората врата, за пътуващи граждани с увреждания. Освен трите разяснителни срещи през следващите три дни, по пенсионерските клубове ще бъде направена кампания за популяризиране на новата система.

Чуйте в звуковия файл заместник-кмета по икономическите въпроси Красимир Стойчев и управителя на „Бургасбус" инженер Петко Драгнев