Остават няколко дни до крайния срок за подаване на молби за енергийни помощи
Остават няколко дни до крайния срок за подаване на молби за енергийни помощи / Дарикнюз, архив

Тази година с около 1 000 повече са одобрените заявления за целева помощ за отопление, това заяви Тони Костова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане". Три дни остават до края на срока за подаване на молби за тази помощ, той е 31 октомври.

До момента са издадени 5 828, а за миналата година броят им е 4 875. Причината за този ръст Костова обясни с няколко промени в наредбата - хората направили продажба на имот или земя тази година до 3 900лв. вече имат право да кандидатстват за помощ; тези с психични заболявания могат да кандидатстват с бележка от личния лекар или от психодиспансера, а не е необходим протокол от ЛКК; преди са били изисквани 9 поредни месечни регистрации в Бюрото по труда, в този отоплителен сезон изискването е за 6.

Над 4 000 души са пожелали да получат пари за да си купят твърдо гориво, 482 са предпочели дърва и въглища в натура, 539 искат парични средства за да си плащат тока, а 5 души ще ползват парите за да погасят сметките си към Топлофикация.

Месечната помощ за отопление е 57,92 лв, а общо за целия сезон е 289.60лв. Той започва на 1 ноември 2011 и приключва на 31 март 2012 г. Изплащането на потребителите на средствата за ел. енергия и твърдо гориво се прави на два транша - до края на декември ще бъдат изплатени 115,84лв и до края на януари 173,76 лв. На потребителите ползващи топлоенергия средствата се изплащат директно на Топлофикация.

Дирекция „Социално подпомагане" предлага от 2009 г. услугата обществена трапезария. Част от потребителите в Бургас, Айтос, Карнобат, Несебър и Сунгурларе могат да се хранят на място, други получават пакетирана храна, а на трети се доставя храна по домовете. Финансирането на услугата за едно лице на ден е в размер до 2, 20 лв. и включва супа, основно ястие и хляб.