/ БГНЕС, архив
Необходими са около 1-1.2 милиона лева за оградното съоръжение по границата, информира областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

По нейна инициатива се проведе работна среща, чиято цел бе да се обсъдят и набележат конкретни мерки и предложения за справяне с мигрантската криза по границата, които впоследствие ще бъдат внесени за разглеждане и одобрение в Министерството на вътрешните работи.

Повече от необходимо е да получим актуализиране на бюджета и осигуряване на сума за поддържане на оградното съоръжение, смята Нейкова и добави, че тя трябва да бъде предоставена в управление на областния управител, който отговаря за поддържането на съоръжението.Такава вече е била поискана в началото на годината от бившия областен управител, но не е била осигурена.

Задържаха каналджии с 10 незаконни имигранти в Бургаско (СНИМКА)

В момента цялото ограждение е с обрасла растителност, храсти и дървета и необходимите средства вероятно ще бъдат двойно повече, защото поддръжката вече изисква още дейности, обясни областният управител на Бургас.

Общата дължина на границата с Турция е 216 км, от които почти 130 км са в управление на областния управител на Бургас, който поема грижата за стопанисването му.

Проф. Нейкова посочи, че съоръжението до момента не е било компрометирано, но предвид високата растителност, това е вероятно да се случи в най-скоро време.

По време на срещата в Областна администрация присъстваха и кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, както и директорите на „Гранична полиция“ в Бургас и Елхово.
 
Информационна агенция Фокус