/ Обдусман на Бургас
Мазилка пада от стените, в основата на сградата има 4-сантиметрови пукнатини
Единствената детска градина в Черноморец, която в момента се намира в плачевно състояние, ще бъде ремонтирана, но това ще стане около средата на месец декември. В това уверяват от местната власт в Созопол.

Родители се оплакаха на омбудсмана за детска градина

Припомняме, че в писмо до общината, регионалния инспекторат на образователното министерство и до медиите, омбусманът на Бургас Тодор Стамболиев разпространи смущаващи кадри на окаяния вид на градината, в която се обучават 30 деца. Мазилка пада от стените, в основата на сградата има 4-сантиметрови пукнатини, а родители и педагози се опасяват, че тя всеки момент ще пропадне.

Отвън детската градина изглежда добре и не дава никакви признаци за лошото състояние отвътре. Тя е строена през далечната 1977 г., а през 1998 г. е правен основен ремонт, когато е пригодена и за детско учебно заведение.

детска градина Черноморец
netinfo

„Притеснява ни това, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност. Когато в една сграда се обучават деца, тя трябва да бъде сигурна и здрава”, каза в ефира на Нова тв майката на едно от децата Анита Стоянова. Тя допълни, че децата се обучават на втория етаж, защото на първия положението е трагично.

Не става въпрос за напукване на мазилката, а за конструктивни промени, причинени от пропадане на постройката. Родителите са категорични, че трябва да се вземат мерки преди да е станал инцидент.

„Открихме тези пукнатини при разместване на мебелите през 2016 г. за монтиране на интерактивна дъска. Сигнализирахме на общината. Тогава бяха само пукнатини. От общината дойдоха на оглед и говорихме за ремонт. С течение на времето, процепите растяха”, заяви директорът на детската градина „Делфинче” в Черноморец Галина Христова.

„С докладна от кметицата от есента на 2017 г. община Созопол работи по проблема. Комисия доказа, че конструктивно сградата е годна за обитаване. Единствено има вътрешни преградни стени и настилка, които трябва да бъдат ремонтирани“, казват от община Созопол. Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви, че е сигурен, че скоро общината ще намери изход.