Прокуратурата вече е назначила пожаро-техническа експертиза, която ще установи точните причини за избухването на огъня.
Прокуратурата вече е назначила пожаро-техническа експертиза, която ще установи точните причини за избухването на огъня. / Снимки: Лалка Димитрова
Машината е произведена 1979 г.
Нов - експертен оглед бе извършен днес на локомотива от бързия влак № 8613, пътуващ по направлението София-Бургас, който снощи пламна жп гарата в Долно Езерово. Той е разпореден от Бургаската окръжна прокуратура, която вече образува досъдебно производство по случая. То се води по чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс - за управление на железопътен състав в нарушаване на правилата за движение, който предвижда до две години лишаване от свобода или пробация.

Ключова е пожаро-техническата експертиза, която ще установи точните причини за избухването на огъня и ще даде отговор на въпроса дали инцидентът е предизвикан от небрежност или техническа неизправност. 

влак
netinfo

Инцидентът стана точно в 21.37 часа снощи, а според първоначалните данни е предизвикан заради неизправност на тяговия трансформатор на локомотива. Машината е произведена в далечната 1979 г., стана ясно днес.

влак
netinfo

Два екипа на пожарната потушиха пламъците и предотвратиха разрастване на стихията.
 
В района, казват жители на Долно Езерово, всеки ден се събират по 10-15 цистерни с  с пропан-бутан от рафинерията, които чакат да бъдат превозени. „Можеше да стане голяма беля”, коментират местните.

влак
netinfo

Пътническите вагони не са засегнати, сочи огледа. В композицията са пътували 70 души, които са били евакуирани незабавно от машинистите.